Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sähköauton latausaseman hankinta

Sähköauton latausaseman hankinta

Matkalaturia voi käyttää turvallisin mielin, jos on aikaa odottaa hidasta latautumista ja käytössä on asianmukaiset pistorasiat tai lautaustehoa rajoitetaan pistorasialle sopivaksi.

Mietitkö sähköauton latausaseman hankintaa?

Sähköautojen latauslaitteiden hintahaitari on laaja alkaen vahvistetuista pistorasioista päätyen kymmenien tuhansien pikalatausasemiin. Tästä syystä on hyvä selvittää mikä vaihtoehto sopii juuri teille ja teidän tarpeillenne parhaiten.

Heti ensimmäiseksi on hyvä aloittaa siitä, millaista hybridi – tai sähköautoa on hankkimassa. Jos jo tietää minkä auton on hankkimassa, kannattaa selvittää auton vaatima lataustarve. Varsinkin hybridiautoilla autojen oma latauslaite on pienitehoinen. Auton oma latauslaite rajoittaa latausvirtaa. Suuritehoinen latausasema ei tee lataamisesta nopeampaa, jos auton vastaanottokyky on jo ylitetty. Autoa varten ei kannata hankkia ylitehokasta latausasemaa muussa tapauksessa kuin tulevaisuuteen varautumisena

Seuraavaksi tarkistettava asia on pistokkeen tyyppi. Suurin osa automalleista käyttää tyyppiä 2. Markkinoilla on kuitenkin autoja tyypin 1 latauspistokkeilla sekä myös pikalataukseen tarkoitettuja latauspistokkeita.

Tämän jälkeen tarkistettava asia on kiinteistön pääsulakkeiden koko, tonttijohto ja sähköjärjestelmän kunto. Sähköliittymä on kuin luototon pankkitili, saldoa ei saa ylittää. Pääsulakkeiden koko asettaa rajoituksia tehokkaille latausasemille. Eikä tässä vielä kaikki, vaan pääsulakkeiden koko asettaa vaatimukset tonttijohdon koolle. Elektronit liikkuvat johtimen pinnassa, joten suuremmat virrat vaativat suurempia pinta-aloja. Jos johdin on pinta-alaltaan liian pieni, se saattaa ylikuumentua. Tämän vuoksi johtimet mitoitetaan suurimman virran mukaan.

Lyhyt muistilista lautausaseman hankinnassa:

1. Selvitä auton/autojen lataustarve tai arvioi tuleva tarve.
2. Selvitä pääsulakkeiden koko.
3. Selvitä nykyisen järjestelmän huippukulutus ja kunto.
4. Tarvittaessa korota pääsulakkeita, vaihdata tonttijohto, keskus, jne.
5. Jos tarvitaan kuormanohjausta, valitse tapa (keskitetty tai tolppa, johdotettu, GSM, radiotaajuudet, automaattinen, ohjelmoitava, itse-ohjelmointi, palvelu).
6. Tilaa latausasemat, kuormanohjaus ja niiden asennus.

Ota yhteyttä

Tiebreak Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva sähköalaan erikoistunut yritys. Yritykseltä löytyy S1 oikeudet.

tiebreak@elisanet.fi
+358 (0) 468 99 19 07

Tietosuojakäytäntö