Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sähköremontti asunto-osakeyhtiössä

Sähköremontti asunto-osakeyhtiössä

Kun asunto-osakeyhtiön osakkaalle tulee tarve uusia sähköasennuksia, ensimmäinen kysymys on se, kenen vastuulle remontti kuuluu. Noin lainopillisesta näkökulmasta katsoen osakas ei omista rakennusta, vaan osakkeen, mikä antaa oikeuden asua tietyssä osaa rakennusta. Tästä taas seuraa se, että laajaa sähköremonttia ei kannata teettää oman mielensä mukaan ilman taloyhtiön lupaa. Noin pääsääntöisesti talo ja sen erilaiset johdot kuuluvat taloyhtiölle, ei osakkaalle.

Joissakin taloyhtiöissä on yhtiöjärjestyksessä voitu siirtää vastuu remonteista kokonaan tai osittain osakkaalle. Näin on erityisesti pienissä rivi- ja paritaloissa. Yleensä kuitenkin vastuunjakotaulukko kertoo sen, mikä kuuluu yhtiölle mikä osakkaalle. Sähköjen osalta osakas vastaa valaisimista, lampuista, sulakkeista, saunan kiukaasta ja sen mahdollisesta ohjauskeskuksesta. Myös palohälyttimet ja osakkaan itse asennuttamat hälytysjärjestelmät kuuluvat osakkaan vastuulle.

Sähköasennusten kannalta on syytä huomata, että nykyisin pistorasiat eivät kuulu osakkaalle. Tähän on olemassa poikkeus – valaisimiin liittyvät pistorasiat. Jos pistorasia on esimerkiksi keittiövalaisimessa, niin osakas vastaa siitä.

Sähköremonteista on syytä ilmoittaa ennakkoon taloyhtiölle. Sama koskee myös sähköremonttien lisäksi antenneja, puhelinta ja yleiskaapelointia koskevia remontteja. Yhteydenotto saattaa johtaa myös siihen, että suuremmasta työstä vaaditaan sähkösuunnitelma, kuntotarkastus, asentajan tekemä käyttöönottotarkastus sekä ulkopuolisen valtuutetun tarkastajan tekemä varmennustarkastus. Pienestäkin muutostyöstä kannattaa vaatia asentajan tekemä käyttöönottopöytäkirja. Se kuuluu säilytettäviin ”arvopapereihin”. Taloyhtiö saattaa sellaista myöhemmin vaatia.

Jos osakas teettää remontin ennen taloyhtiön samankaltaista remonttia, voi osakas vaatia taloyhtiöltä hyvitystä teettämästään remontista. Hyvityksen saaminen edellyttää osakkaalta aktiivisuutta ja sitä, että tehty remontti vastaa laadultaan ja dokumentaatioltaan taloyhtiön teettämää. Hyvin tehty remontti ei mene hukkaan.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: